SSL Nedir? SSL Sertifikasının Önemi

SSL Nedir ?

İnternet üzerinde dolaşırken birçok kez “SSL” terimini duymuş olabilirsiniz, ancak nedir ve neden önemlidir? Bu gönderide, SSL sertifikalarının ne olduğunu, ne işe yaradığını, farklı türlerini ve avantajlarını, nasıl alınacaklarını ve kurulacaklarını, sağladığı güvenlik önlemlerini ve SEO üzerindeki etkilerini ele alacağız. Ayrıca sertifikaların nasıl çalıştığını, yaygın sorunları ve bunlarla ilgili çözümleri de inceleyeceğiz.

SSL Sertifikası, SSL nedir

SSL Nasıl Çalışır ?

Public Key / Private Keye adı verilen anahtarların kullanıma bağlı bir kodlama yöntemine dayanmaktadır.

Kodlama için en az iki adet anahtar bulunmaktadır. Bunlardan birisi dijital ortamda kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kilitlediği veri sadece diğer anahtar açabilir. Keyinizi oluşturduktan sonra herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Private key sunucuda kalır ve public key ise bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.

Dışarıdan iletişime geçmek isteyen kullanıcı public key sayesinde mesajını güvenli bir şekilde size gönderir veri size ulaşmadan transfer sırasında veriye ulaşssa dahi şifrenin çözülmesi için private key’e ihtiyacınız olacaktır.

SSL Sertifikası İle Seo İlişkisi

İnternet dünyasında güvenlik her zamankiden daha kritik bir öneme sahiptir.Kullanıcı ve web sitesi güvenliği adına ssl sertifikasının rolü çok yüksektir. Bu sertifika sayesinde Google’ın SEO kriterlerinden birini yerine getirmiş olursunuz. sitenizin aranma motoru sıralamalarında yükselmesine katkıda bulunur. Unutulmaması gereken bir olay ise ssl sertifikasının tek başına bir sitenin sıralamasını iyileştirmek için yeterli olmadığıdır.Kullanıcı deneyimini ve site güvenliğini dikkate alan seo optimizasyon çalışmaları ile arama motorlarındaki performansını artırır.

İlgili içerik : bodurmedya.com/seo-hizmetleri

SSL Nedir? SSL Sertifikasının Önemi

SSL Protokolünün Özellikleri Nelerdir ?

Güvenilir bağlantı: Tüm veri aktarımını şifreleyen gizliliği korur, böylece bağlantılar arasındaki veriler dışarıdan görünmez.

Veri Şifrelemesi: Verilerin transferi sırasında hem verilerin şifrelenmesini hemde şifresinin çözülmesini sağlar. Üst düzey güvenlik sunar.

Kimlik Doğrulaması: Kimliklerin doğrulanmasına olanak tanır. Güvenli bir iletişim ortamı oluşturur.

Güvenilirlik: Hem gönderici hemde alıcıyı doğrulayarak mesajların doğru bir kaynaktan geldiğini ve doğru alıcıya ulaştığını garantiler.

Gelişmiş Uyumluluk:Çeşitli platformlar ve cihaz arasında geniş uyumluluk sunar, farklı sistemlerde sorunsuz çalışır.

SSL Sertifikası Türleri

Farklı doğrulama seviyelerine sahip sertifika türleri bulunmaktadır. Başlıca SSL sertifikası türleri şunlardır :

  • Genişletilmiş Doğrulama Sertifikaları
  • Kuruluş Doğrulama Sertifikaları
  • Etki Alanı Doğrulama Serfitikaları
  • Wildcard SSL serfitikaları
  • Çok etki alanlı SSL Sertifikaları
  • Birleşik İletişim Sertifikaları

Genişletilmiş Doğrulama Sertifikası

Bu, en yüksek dereceli ve en pahalı sertifikadır. Genellikle veri toplayan ve çevrimiçi ödeme içerien yüksek profilli web siteleri için kullanılması tavsiye edilir.Adres çübüğünda web sitesi sahibine ait bilgilerin gösterilmesi, sitenin kötü amaçlı sitelerden ayırt edilmesini sağlar.

Kuruluş Doğrulama Sertifikaları

Bu sertifika türünü almak için web sitesi sahibinin önemli bir doğrulama sürecinden geçmesi gerekir. Bu tür sertifika kötü amaçlı sitelerden ayırt edilmesi için site sahibinin bilgilerini gösterir. En pahalı 2. sertifika türüdür.

Etki Alanı Doğrulama Sertifikası

SSL Sertifikasını almak çok kolaydır. Bundan dolayı etki Alanı Doğrulama Sertifikaları düşük düzeyde ve minimum düzeyde şifreleme sağlar.

SSL Nedir? SSL Sertifikasının Önemi

Sertifika Nasıl Alınır ?

Doğrudan bir yetkiliden alınabilir. Sertifika yetkilileri her yıl milyonlarca sertifika düzenler. İnternetin işleyişi ve çevimiçi ortamdaki etkileşimlerin şeffaf ve güvenilir olmasında kritik bir rol oynar.

İhtiyaç duyduğunuz güvenlik düzeyine bağlı olarak sertifikalar ücretsiz olabildikleri gibi yüzlerce dolara mal olabilir. İhtiyaç olan sertifika türüne karar verildikten sonra ihtiyaç olunan ssl sertifikası veren bir sertifika yetklisi bulunması gerekir.

Bir SSL sertifikasını birden fazla sunucuda Kullanmak

Tek bir sertifikanın aynı sunucu üzerinde birden çok etki alanı için kullanılması mümkündür. Tek bir sertifikayı birden çok sunucu üzerinde kullanabilirsiniz. Bunun en önemli sebebi çok etki alanlı SSL sertifikalarıdır.

İsminden’de anlaşıldığı gibi Çok Etki Alanlı SSL Sertifikaları birden fazla etki alanıyla birlikte çalışır. Bunun sayısı düzenleyen sertifika yetkilisine bağlıdır. Bu sertifika türü Tek Etki Alanlı SSL Sertifikalarından farklıdır.

SSL Süresi Dolduğuna Ne olur ?

Geçerlilik süresi bulunur. Sonsuza dek kullanılmazlar. Bir SSL sertifikasının geçerlilik süresi en fazla 27 ay olması gerektiği belirtiliyor. Bu iki yıllık bir süre demek ayrıca önceki sertifikanızın süresi dolmadan sertifikayı yenilediğinizde üç aylık süreyi devredebilirsiniz. Sertifikanın geçerlilik tarihi süresi sona erdiğinde söz konusu site erişilmez hale gelir. Kullanıcıların tarayıcısı web sitesine eriştiğinde çok kısa sürelerde sertifikasını kontrol eder süre doldu ise “Bu site güvenli değil. Potansiyel riskler söz konusu olabilir.” Gibi bir mesaj alırsınız.

Kullanıcılara devam etme seçeneği sunulur fakat kötü amaçlı yazılım olasılığı fazla olduğu için siber güvenlik riskleri düşünüldüğünde devam edilmesi tavsiye edilmez ve önerilmez.

Sitedeki Sertifika Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığının en kolay yolu adres çubuğunu kontrol etmektir. Url’de HTTP yerine HTTPS ile başlıyor ise bu site güvenli ve sertifikası bulunduğu anlamına gelir.Aksi halde HTTP ile başlıyor ise sertifikanın olmadığı anlamına gelir.

You Might Also Like