Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelimelerin doğru bir şekilde kullanılması ve analiz edilmesi pazarlama ve google seo alanlarında oldukça önemli bir araştırmadır. Bir web sitesinin veya içeriğin arama motorlarında ve reklamların performanslarını artırmak için anahtar kelimelerinizin araştırılması ve optimize edilmesi reklamlardaki ve arama motorlarındaki başarının artmasına yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelime Nedir ?

Keyword Research‘ler bir internet sayfası ve dijital pazarlama içeriğinin fikrini yansıtan çoklu kelime dizileridir.

Anahtar Kelime araştırılması yaparken hedef kitleyi ve web sitenizin içeriklerini göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir. Hedef kitlenizin hangi kelimelerde arama yaptığını belirleyerek içeriklerinizi bu anahtar kelimeler ile optimize etmeniz gerekmektedir.

Seo İçin Anahtar Kelimenin Önemi

Seo İçin Anahtar Kelimenin Önemi

Arama Motoru optimizasyonu , bir web sitesinin veya web sitesinin içeriklerinin arama motorlarında yer alan tamamen organik sonuçlarda üst sıralara çıkarmak ve görünürlüğü artırmak için yapılan çalışmalardır.

Anahtar kelime analizi, içerik ve web sitelerinin hedef kitleleri tarafından daha fazla kullanıcıya ulaşmasını ve doğal olarak trafik elde etmesinde önemli bir unsurdur. Doğru anahtar kelimeleirn seçilmesi içeriklerin ve web sitesinin otorite kazanmasına destek olur.

İlgili içerik :

https://www.bodurmedya.com/blog/ucretsiz-seo-araclari-ve-kullanim-ipuclari/

Anahtar Kelime Ne işe Yarar ?

Web sitelerinde veya reklamlarda kullanılan anahtar kelimeler kullanıcıların aradıklarını kolayca bulmalarına ve trafik elde etmelerine yardımcı olur. Kelimeler bir sitenin veya reklamın ne hakkında olduğunu arama motorlarına açıkca ifade etmek için önemli bir unsurdur.Bu durum arama sonuçlarında daha alakalı ve doğru bilgilerin ortaya çıkmasına katkı sağlar.

Anahtar Kelime Ne işe Yarar ?

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır ?

Anahtar kelime analizi hedef kitlenin google gibi arama motorlarında arama yaparken hangi kelimeleri kullanmanız gerektiği elde ettiğiniz verilerle içeriğinizi geliştricebilirsiniz.
Böylelikle hedeflerinize uygun olmayan içeriklerle vakit harcamanıza gerek kalmayacaktır.

Anahtar kelime analizi yaptıktan sonra oluşturduğunuz içeriklerle hem web sitenizin aramalarında üst sıralara taşınması hemde ziyaret etmesini sağlarsınız. Analizi uzun dönemlerde hedeflerinizi belirlemede sizlere büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Anahtar Kelime Nasıl Bulunur ?

Keyword Research’üzünü bulmak için ilk olarak yapmanız gereken hedef kitle belirlemektir. İlk önce kısa anahtar kuyruklu anahtar kelime olarak belirtilen , faaliyet gösterdiğiniz alanı tanımlayan kelimeyi bulmalısınız. Örneğin bir web sitesine sahipseniz verdiğiniz hizmet Reklam hizmeti ise “reklam danışmanlığı” anahtar kelimesi ile işe başlamak çok mantıklı bir durum olacaktır. Bulunan anahtar kelime ile ilgili öncelikle rakip işletmelerin analizi yapmak size büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Belirlediğiniz anahtar kelimeyi google’da aratarak rakiplerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Rakip belirlerken işletmeniz ile aynı seviyede olan firmaları dikkate almanız çok önemli olacaktır. Yeni bir işletmenin büyük firmaları rakip olarak alması adil olmayacaktır.

Anahtar kelime araçlarını kullanmak anahtar kelime bulma yolunda sizlere çok yardımcı olacaktır. İşinize yarayacak olan uzun kuyruklu kelimeler örneğin “instagram reklam danışmanlığı” Google Keyword planner, Ahrefs , Google Trends, Semrush gibi araçları kullanarak anahtar kelimelerinizi seçebilir ve potansiyel trafik içerek anahtar kelimelerini kolayca bulabilirsiniz.

Anahtar Kelime Fikirleri Nasıl Oluşturulur ?

Çekirdek anahtar kelimeleri belirlemek anahtar kelime araştırması için yeterli olmaz. Aynı zamanda bardağın diğer tarafınıda görebilirsiniz.

Google size her anahtar kelimenin aranma hacmini göstermediğinden dolayı bu bilgileri farklı araçlardan ediniyoruz. Bu araçlar yukarı’da da bahsettiğim gibi Google Keyword planner , Ahrefs , Semrush gibi araçları kullanabilirsiniz.

Anahtar Kelime Nasıl Bulunur ?

Aranma Hacmi

Anahtar kelime analizi yaparken dikkat edilmesi gereken başlıklardan birisi de aranma hacmidir.

Örneğin e-ticaret anahtar kelimesinin kelime zorluğu 35 bu kelimede yükselmek isteyen bir işletmenin yapması gereken işlemlerden birisi uzun kuyruklu kelimelerde örneğin “e-ticaret sitesi nasıl kurulur ?“, “e-ticaret sitesi ile satış yapmak” gibi anahtar kelimelerde sıralama kazanıp kısa kuyrulu anahtar kelimelerde hızlı bir şekilde optimize işlemi yaparak üst sırala ulaşmaktır.

İlgili içerik :

https://www.bodurmedya.com/e-ticaret-paketleri

Google Trendslerden kontrol ettiğimiz’de aylık olarak kullanıcıların bu aramayı ne kadar yaptığı hangi şehirlerden bu aramaları yaptığını inceleyebiliyoruz.

Alt bölgeye göre ilgi alanı denilen kısım kullanıcıların hangi şehirlerde arama yaptığını göstermektedir.

Bazı durumlarda Google Trendslerde anahtar kelime analizi yaparken aşağıdaki gibi bir çıktı görüntüleyebilirsiniz. Bu anahtar kelimenizin google tarafında çok aratılmaması anlamına gelmez. Bu durumlarda başka araçları kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Google Trendsler de görünmeyen bir alan başka bir araçta görüntülenebilir. Anahtar kelimenizden hemen vazgeçmemelisiniz. İyice araştırma yaparak kelimenizi doğru bir şekilde kullanabilirsiniz.

Semrush İle Anahtar Kelime Analizi

Semrush’a göre ise Anahtar Kelime Zorluğu %61 olarak verilmiş. Araçlara göre Kelimelerin zorluğu değişkenlik gösterebilir. Bu kelimelerin zorluğu sizleri korkutmasın. Global Volume alanı kullanıcıların bu anahtar kelimeye göre alacağı ortalama aylık aranma hacmidir. Sağda olan CPC kısmı ortalama reklam verildiğinde tıklama başı ücret olacaktır.

Semrush İle Anahtar Kelime Analizi

Keyword Ideas kısmı ise uzun kuyruklu anahtar kelime örneklerini görebilirsiniz. e ticaret nasıl yapılır kelime zorluğu 28 iken e ticaret kelimesi 61 olarak görüntüleniyor. Bu kelimelerde yükseldiğinizde kısa kuyruklu anahtar kelimelerde yükselmeniz daha kolay olacaktır.

Rakiplerinizin Anahtar Kelimelerini Bulun

Hizmet verdiğiniz alanda yer alan rakiplerinizin sizin elde etmek istediğiniz sıralamaları elde etmiş olabilirler. Bu durumda anahtar kelime araştırması yaparak sitenizin rakip sitelerdeki sıralamaları kontrol ederek. Anahtar kelimeleir bulmaya odaklanmalısınız.

Rakiplerinizin kimler olduğunu bilmiyorsanız. Bunu oğrenmenin çok kolay bir yolu var. Örneğin Google’a uzun kuyruklu anahtar kelimenizi yazabilir ve aratabilirsiniz. Örneğin “Anahtar kelime analizi nasıl yapılır ?” bu aramayı yaptıktan sonra karşınıza çıkan ilk 3 web sitesi sizin potansiyel rakiplerinizdir. Bu siteleir Ahrefs , Semrush gibi araçlardan inceleyebilir ve araştırabilirsiniz.

Bazen rakipleriniz bile sizlere ihtiyacınız olan anahtar kelimeleri sunacaktır. Bu durumda Ahrefs’te yer alan “Competing domains” raporundan sitenize benzer siteleri bulmaya çalışabilirsiniz.

Bu yöntemi uygulayarak istediğiniz kadar anahtar kelime oluşturabilirsiniz. Buna ek olarak faaliyet gösterilen sektörle ilgili olan diğer bir araştırmayı unutmamalısınız. Bu sayede ihtiyaçlarınızı görecek pek çok farklı anahtar kelimeyle tanışmayı başarırsınız.

Bodur Medya olarak Anahtar kelime araştırması yaparken en çok kullandığımız araçlardan bazıları ;

  • https://soovle.com
  • https://ubersuggest.io
  • https://www.semrush.com
  • https://www.ahrefs.com

Bu araçlar anahtar kelime araştırması yaparken kullanılması gereken anahtar kelime araçlarından bazılarıdır. Her zaman daha iyi bir anahtar kelime oluşturabilirsiniz.

Bu araçların çoğu anahtar kelimeleri aşağıdaki örnekteki gibi elde eder;

  • Google Anahtar kelime Planlayıcısı Aracından
  • Google Tavsiyelerden
  • Google benzer aramalardan

Bu yöntemler anahtar kelimenizi bulmak için oldukça kullanışlı olacaktır. UberSuggest size pek çok sayıda anahtar kelime sunar. Ek olarak Ahrefs , Moz, Semrush gibi araçları kullanarak Anahtar kelime fikirlerini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Özellikle Ahrefs kullanırsanız daha çok anahtar kelime önerisiyle karşılaşacaksınız. Ahrefs anahtar kelimeler konusunda ihtiyaç duyulan bilgileri en iyi şekilde sunabilecek araçtır.

Ahrefs’in yardımcı olduğu özellikler ;

  • Anahtar kelime zorluğu
  • Aranma Hacmi
  • Tıklamalar
  • Tıklama Başı Maliyet
  • Geri dönüş oranı

Ahrefs kullanarak fazla sayıda farklı anahtar kelime verisine kolayca ulaşabilirsiniz. Google Anahtar kelime planlayıcısı bu alanda kullanılabilecek en kötü araçlardan birisi olacaktır. Sebebi ise birçok reklam veren kullanıcı tarafından kullanılır ve onlarla alakalı olan verileri içerir.

Niş Stratejiniz İçin Çalışın

Anahar kelime stratejileri oldukça etkilidir. Bu yöntemler sayesinde istediğiniz kadar anahtar kelime önerisi elde edebilirsiniz. Fakat kendi bulunduğunuz sektörü iyi analiz etmelisiniz.

  • Bulunduğunuz sektörü iyi bir şekilde analiz ederek çok daha iyi anahtar kelime önerileriyle karşılaşabilirsiniz.
  • Hedef kitlenizi tanıyın.
  • Mevcut müşterileriniz ile iletişimde olun.
  • Kendi bulunduğunuz sektörde tüm topluluklarda ve sosyal mecralarda aktif olmalısınız.

Örneğin sökülebilir araç kaplama firmasıysanız hedeflenmesi gereken anahtar kelimeler şu şekilde olur.

  • araç kaplama nasıl yapılır ?
  • araç kaplama kaç yıl gider ?
  • araç kaplaması nasıl sökülür ?
  • araç kaplama zararlı mı ?

Bu tür aramalar kullanıcılar tarafından ne kadar kaplama yaptırmak istemiyor olsa’da bu insanlara araç kaplama oldukça kolay olacaktır.

Tıklanmalar

Dünya’da en çok tanınan isimlerden birisinin kim olduğunu arama yoluna gidebilirsiniz. Örneğin , “Bill Gates Kimdir” şeklinde bir arama yaptık. Aşağıda gördüğünüz gibi bu anahtar kelimede aranma hacmi durumu sizi yanıltmamalıdır. Bu sorguyu google’da yaptığınız zaman otomaitk olarak karşınıza çıktığını göreceksiniz.

Google’da arama motoru sonuç sayfası özellikleri ;

  • Bilgi grafikleri ,
  • Öne çıkarılmış snippetlar ,
  • En önemli olaylar,
  • Yerel sonuçlar,
  • Alışveriş sonuçları,
  • Görsel sonuçlar
  • Video sonuçları

gibi sizlere bir miktar trafik kazandırabilecek iken sizden trafik çalmaya devam edecekler. Belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeyi anahtar kelime analizi yapacağınız araca örneğin Ahrefs gibi araçlar ile inceleme yoluna giderseniz o anahtar kelimenin tıklama oranını rahat bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Kümelemesi

Araçlar sayesinde birçok anahtar kelime oluşturdunuz ve bunlara uygun değerler olduğunda en iyi belirlemelisiniz. Listenizi doğru bir şekilde hazırlamalısınız.

Ana Konuya Göre Kümeleme

Bir anahtar kelimeyi tek bir sayfadan hedeflemek geride kalmış bir yöntemdir. Bir sayfa artık birden çok anahtar kelimeyi hedeflemeyi başarabilmektedir. Anahtar kelime araştırması veya anahtar kelime analizi kelimesini düşünürsek onunla alakalı olan anahtar kelime analizi veya anahtar kelime araştırması aynı sayfa tarafından hedeflenebilir. Yani tek bir sayfada birbiriyle bağlantılı anahtar kelimeler için ayrı ayrı sayfalar oluşturmanıza gerek olmayacaktır. O anahar kelimeleri tek bir sayfa ile hedefleme yoluna gitmelisiniz. Anahtar kelimeden belirli bir yazının içerisinde bahsedilmesi bile onıun sıralamasına etki edecektir.

Anahtar Kelime Kümelemesi

Amaca Göre Kümeleme

Anahtar kelimeleri ana konuya göre kümeledikten sonra mantıksal olarak bir araya getirmeliyiz. Google’da gerçekleştirilen her arama sorgusunun içerisinde bir niyet bulunmakta. Burada asıl hedef söz konusu niyeti tahmin edebilmek ve ona göre sayfa oluşturmaktır. Örneğin “Araç kaplama” gibi bir anahtar kelimeyi ele aldığımızda büyük bir zorluk yaşayabilirsiniz. Arama yapan kullanıcının hedefini tahmin etmek burada biraz daha zorlaşabilir.

  • Araç kaplama aracımı ne kadar korur ?
  • Araç kaplama aracımı ne kadar korur

Gibi aslında tahmin edilebilecek fakat kullanıcının bu soruları sorduğunu öngörmek gerekmektedir. Google her geçen gün kullanıcıların arama niyetini anlamakta çok daha iyiye gitmekte. Bundan dolayı kullanıcılar ile ilk sıralarda kullanıcının amacıyla yönelik sonuçlar çıkarmaktadır.

Anahtar Kelime Araştırması Kaçınılması Gereken Hatalar

Kelime araştırması genellikle herhangi bir projenin ilk adımlarından biri olmalıdır. Anahtar Kelimeler seo hizmetiniz için bir pusuladır. Ne yapacağınızı, Nasıl yapacağınızı, Nasıl optimizasyon yapacağınızı gösterir. Kelime analizi yaparken en kritik hatalar şu şekilde sıralanabilir.

İlgili İçerik :
https://www.bodurmedya.com/seo-hizmetleri

Amaca Yönelik Olmama

Pek çok seo uzmanı Twitter’da paylaşılan en kiritik anahtar kelime araştırma hatasının arama yapan yani tüketicilerin amacını inceleme adımını atlıyor. Kısacası bir örnek ile anlattığımız’da bir araç kaplama sitenizin olduğunu varsayalım. Bu web sitesinde aracların nasıl kaplandığı , kaplanan malzemenin türünü , ömrünü anlatmış olursunuz. Bu seo uyumlu bir web sitesi olacaktır. Fakat araç kaplama yaparken yaşadığınız zorlukları anlatırsanız örneğin aracı kaplarken zorlandığınızdan bahsederseniz bu öznel görüş olur. Kullanıcıların amacına yönelik bir içerik olmaz. Bundan dolayı kişisel görüşlerin belirtildiği yazılardan genellikle kaçmalısınız.

Anahtar Kelime Araştırması Kaçınılması Gereken Hatalar

Arama Motorlarının Sonuç Sayfalarına Bakmamak

Google , Arama motoru sonuç sayfası yani SERP olarak adlandırdığımız sayfa’yı incelemelisiniz.

Arama motorlarının kullanıcıların sorgularının arkasında amacı anlamanın bir parçası arama motoru sonuç sayfasına bakmalıdır. Genellikle dijital pazarlama ile ilgilenen kişiler anahtar kelime bulma araçlarında çok fazla vakit harcadığı için anahtar kelimeler gerçekte neyin sıraladığına bakmıyor. Bundan dolayı Google’ın belirli bir sorgu için kullanıcılarına sunduğu içeriğin, o anahtar kelime için sahip olduğunuz içerikle eşleyip eşlemediğini görebilirsiniz. Söz konusu anahtar kelime için hangi tür içeriklerin listelendiğini incelemelisiniz.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Yok Saymak

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, kullanıcıların en çok atladığı konulardan biridir. Kısa kuyruklu anahtar kelimeler genellikle 1 veya 2 kelimeden oluşan kelimelerdir. Örneğin “kaplama”, “araç kapalama” gibi sorgular arandığında kullanıcıların niyetlerinin tam olarak ne olacağı belli değildir. Bir araç mı kaplatmak istiyor kaplama fiyatlarınamı göz atmak istiyor. Bu sonuçları tahmin etmeniz zorlaşacaktır.

Medium tail keyword , orta uzunlukta olan anahtar kelimelerdir. Yani 3 veya 4 kelime uzunluğundadır.Örneğin “2024 araç kaplama fiyatları”

terimlerini içeren bir arama genel “araç kaplama” arama terimine kıyasla size gerçekten daha kesin sonuçlar verir. Dolayısıyla bu kelimelerden elde edilen sonuçlar kısa kuyruklu anahtar kelimelere göre daha yüksek olacaktır.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Yok Saymak

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genelde 4’ten fazla kelime uzunluğuna sahip daha düşük bir aranma hamine sahip genellikle son aşamayı temsil eder. Bu durum bir kullanıcını satın almaya daha hazır veya trafiğe daha yakın olduğu anlamına gelir. Yanlızca yüksek hacme sahip anahtar kelimelere odaklandıüınızda uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kaçırmamalısınız. Bu türdeki kelimeler sektörde oldukça rekabetçi bir dönüşüm elde edebilirsiniz. Bu bilgileri aşağıdaki grafiği yorumlayabilirsiniz.

You Might Also Like