PPC Nedir ?

PPC

PPC, işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlayan ve en önemli pazarlama kanallarından birisidir. Dijital ortamda yeni varlık gösteren bir işletme sahibiyseniz PPC reklamları sizin için daha önemlidir. PPC Reklamları daha hızlı aksiyon almanıza yardımcı olur.

PPC Nedir ? (Pay Per Click)

PPC: Pay Per Click : Türkçe karşılığı tıklama başına ödeme anlamına gelen reklam veren işletmelerin çeşitli mecralarda gösterdikleri reklamların kullanıcılar tarafından kıllandığında oluşan maliyettir. Reklamlarının temelinde tıklama başı maliyet bulunur.

PPC nedir

PPC Kavramı reklamcılık modelini sadece CPC reklmaları ile sınırlandırmak doğru değildir. Bu Kavramı daha geniş bir kavram olarak adlandırabiliriz.

PPC Reklamları Nasıl Çalışır ?

Ödemeli reklamcılık farklı platformları içine alan geniş bir kavramdır. Önemli alanlar arasında arama motoru reklamcılığı ve sosyal medya reklamcılığını ele alabiliriz.

Ödemeli reklamcılıkta 3 temel etken vardır. Bunlar ; reklam verenler, reklam yayın ağı ve yayıncılar olarak 3’e ayrılır. Reklam verenler seçtiği ağda yani “Google Ads, Instagram Reklamları” gibi ağlarda hedeflemeler yapar.

PPC nedir, ppc reklamları nasıl çalışır

PPC Kampanyaları Nasıl Yönetilir ?

Google ads ile PPC pazarlaması yapılır.Günümüzde en çok kullanılan aramo motorlarından birisi olan google büyük miktarda trafik almaktadır. Buda işletmelerin google’da varlık göstermeleri gerektiği anlamına gelir.

İşletmeler PPC reklam modellerini Google Ads ve farklı araçlardan yapabilmektedir. Bunlardan bazıları ;

PPC Modelinde Anahtar Kelime Önemi Nedir ?

Anahtar kelimelerin seçimi, tıklama başına maliyet modelinde başarının temel belirleyicisidir. İşletmelerin doğru anahtar kelime araştırılması yapılması doğru analizlerle seçimlerini yapmaları gerekmektedir.

ppc nedir

PPC Reklam Metinlerini Nasıl Optimize Ederiz ?

Reklam veren işletmelerin ve reklamcıların en çok bilmek istedikleri konu PPC Reklam metinlerini nasıl optimize ederiz ? sorusudur. Reklam metni oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları ;

  • Başlık Seçimi
  • Metin

Başlık Seçimi

Başlık seçimi kullanıcıların bir reklama tıklamadan önce gördükleri ilk unsurdur. PPC reklam başlığı oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlar ;

  • Kısa, öz ve ilgili anahtar kelimelerden oluşmalıdır.
  • Şok edici ve iddialı kelimeler kullanılmalıdır.
  • Okuyanlarda tepki oluşturulması amaçlanmalıdır.
  • Reklamın ana mesajının başlıkta kullanılmasına itina gösterilmelidir.
  • Teklifler , indirimler gibi promosyonlar en üstte belirtilmelidir ki kullanıcıların ilgisini çeksin.

Metin Oluşturulması

Reklam içeriği ile ilgili metin, video , görsel veya bunların içerisinde olacağı bir yazı kullanılmalıdır. Genellikle görsel ve içerik sadece metin reklamlarında çok daha iyi etkileşim getirmektedir. Reklam metni oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları ;

  • Metinler anlaşılır ve çok uzun olmalıdır.
  • Okunması kolay güzel bir yazı tipi kullanılmalıdır.
  • Uzun cümlelerden kaçınılmalıdır.
  • Markaya dair logo slogan gibi kavramlar unutulmamalıdır.
  • Görsel veya video kullanılacak ise kaliteli içerikler kullanılmasına özen gösterilmelidir.
PPC reklam metinlerini nasıl optimize ederiz

CPC (Cost Per Click) Tıklama Başına Ödeme

Dijital pazarlama ve reklamcılık dünyasında yer alan CPC , tıklama başına maliyet anlamına gelir. Cost Per Click’in kısaltmasıdır. Online reklam kapmanyalarında kullanılan CPC reklam modeli , reklamverenin ödeme yapması gereken ücreti belirlerken reklam tıklama sayısını ele alan bir yöntemdir.

CPC belirlenmesi temelde reklamverenin belirlediği hedef anahtar kelimeler için teklif vermesi reklamlarının görüntülendiği ya da tıklandığı her bir durumda ne kadar ödeme yapmayı kabul ettiğini belirlemesi ile ilgili bir süreçtir. Bütçe yönetimi konusunda CPC en önemli konulardan biridir.

CPC Nasıl Hesaplanır ?

CPC reklam için harcanan toplam tutar , toplam tıklama sayısına bölünerek tıklama başına maliyet miktarı belirlenir. Değerinin mümkün olduğunca minimum miktarda tutulması bütçe yönetimi için önemlidir.

Maliyet=CPC(Tıklama Başı Maliyet) x Tıklama Sayısı

Bu formülü kullanarak hesaplama yapabilirsiniz. CPC maliyeti artıran en önemli etkenlerden biridir.

CPC Nasıl Düşürülür ?

Reklam Tıklamaları için harcanan ücretlerin düşük tutma yoluyla ziyaretçi ve gelen trafiğin artırılması hedeflenir. Düşük maliyetlerde reklam çıkmanın korunması ve üst sıralarda çıkılması mümkündür. Kalite skorunu etkileyen faktörler genellikle şunlardır ;

  • Tıklama Oranı
  • Reklam Alaka Düzeyi
  • Landing Page

Tıklama Oranı

Reklamın, arama sonuçlarında görüldüğü zaman ve hangi sıklıkta tıklandığını gösterir.

Reklam Alaka Düzeyi

Reklam Metni teklif verilen anahtar kelimeleri içerdiğinde daha yüksek tıklama oranlarına ve kalite puanlarına sahip olabilirsiniz.

Landing Page

Anahtar kelimelerle ve ilgili olması ziyaretçilerin aradıklarını çok daha kolay bir biçimde bulmasını ve işlemlerini yapmasını sağlar. Kalite skoru artırılarak CPC düşürülebilir.

PPC nedir

PPC ve CPC Farkları Nelerdir ?

PPC , tıklama başına ödeme anlamına gelen bir kelimedir. Genellikle CPC ile birbirlerinin yerine kullanılan kavramlardır.İşletmelerin hedef kitlesine erişmesini sağlayan önemli unsurlardan birisidir.Özellikle dijital ortam’da yeni faaliyet gösteren işletmeler için PPC reklam modeli çok önemlidir.
PPC bir pazarlama yaklaşımıyken CPC ise performans metriğidir. PPC kampanyalarının performansı CPC ile ölçülür ve tıklamaların ne kadar’ı satışa dönüştüğü ile belirlenir.

İlgili içerik :

https://www.bodurmedya.com/blog/satis-stratejisi-nedir-nasil-olusturulur/

CPC Optimize Etmek

Maliyetlerinin optimize edilmesi için uygulanabilecek çeşitli stratejiler bulunmaktadır.

CPC optimizasyonu kapsamında reklamların performansını artırmak için öncelikle anahtar kelimelerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve performanslarına göre düzenlemeler yapılması gerekir. Düşük trafik ve performans gösteren anahtar kelimeler gerekirse kaldırılabilir.

Farklı bir yöntem ise hedefleme seçeneklerini doğru düzenlemektir. Konum optimizasyonu, cihaz hedeflemesi gibi seçeneklerin optimize edilmesi, aynı zamanda hazırlanan ilgi alanları gözden geçirilmesi gerektiğini’de unutmayalım.

CTA Nedir ?

CTA , kitlenizin tıklama , satın almaya teşvik ettiği adımdır. Bu nedenle gerçekten işe yarayan CTA’lar oluşturmak önemlidir. Başarılı bir CTA oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlar ;

  • Güçlü fiillere yer verilmelidir.
  • CTA Butonu net görünen bir alana koyulmalıdır.
  • CTA butonunun tasarımı kullanıcının dikkatini çekmelidir.
  • Kullanıcılara sınırlı süre , fırsat , kampanya gibi taktiklerle yapılmalıdır.

You Might Also Like