Cloudflare Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Cloudflare Nedir ?

Bir web sitesinin hızı ve güvenliği sadece kullanıcı için değil aynı zamanda site trafiği , dönüşüm oranları için kritik bir öneme sahiptir. Kullanıcılar beklentileri arttıkça web sitesi sahipleri bu beklentilere ayak uydurmalıdır. Fakat bir web sitesi oluşturmak aynı zamanda siber tehtitlere karşı koymak zor olacaktır. İşte bu noktada Cloudlfare gibi global bir web güvenlik platformları devreye girmektedir.

Peki Cloudflare’ın başarısı nedir ? Hangi altyapıya sahip ve web siteleri için neden bu kadar değerlidir ? Cloudflare nasıl kullanılır ? Cloudflare’ın dinamiklerini , avantajlarını ve web sitelerine nasıl entegre edileceğini ayrıntılı bir şekilde incelemiş olacağız. Bu yazımız sizlere Cloudflare hakkında bir bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

Cloudflare Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Cloudflare Nedir ?

Cloudflare Nedir ? Nasıl Çalışır ? DNS, CDN gibi hizmetler sunan Cloudlfare, 30 milyondan fazla web sitesi tarafından kullanılan ve sitelerin daha hızlı ve daha güvenli olmasını sağlamaya çalışan bir Amerikan şirketidir. Küresel bir ağ ve altyapı kuran Cloudflare , dünya genelinde 275 şehirde müşterilerinin %95’inden fazlası için 50ms gibi bir performans sunan veri merkezine sahiptir.

Cloudflare Nedir ?

Cloudflare Nasıl Çalışır ?

Misyonu çevrimiçi herhangi bir web sitesini korumak olan sitenizin trafiğini kendi küresel ağı üzerinden yönlendirerek ziyaretçilerin en hızlı sayfa yükleme sürelerini en iyi performansı elde etmesini sağlar. Kötü niyetli botların ve tarayıcıların bant genişliğini ve sunucu kaynaklarını boşa harcamasını engeller.

Cloudflare Nasıl Çalışır ?

Cloudflare Ne işe Yarar ?

Dijitalleşmenin hızla geliştiği çağımızda, bir web sitesinin güvenliği ve performansı doğrudan etkilenmektedir.

CDN (İçerik Dağıtım Ağı): Cloudflare , web içeriğini en yakın sunucudan kullanıcıya sunan bir sunucu ağıdır. Web sitesi içeriğinin sunucularda önbellekte tutulması ve en yakın sunucudan sunulması web sitelerinin hızlı açılmasını ve performansını artırır.

DDoS Koruması : Cloudflare, DDoS saldırılarına karşı sağlam bir koruma sağlar. Bu tür saldırılar bir web sitesini kullanılamaz bir hale getirmeye yönelik saldırı türleridir. Tabiki bu teknolojik altyapı bu saldırıları engeller veya minimalize hale getirebilmektedir.

WAF : Cloudflare, kullanıcıları korumak için tasarlanmış bir güvenlik duvarı sağlar.

Alan Adı Hizmeti : Cloudlfare , alan adı kaydı ve yönetimi dahil olmak üzere alan adı hizmeti sunar. Ayrıca alan adlarını yetkisz değişiklikler veya transferlerden korumaktadır.

SSL / TLS Şifreleme : Web siteleri için ücretsiz SSL/TLS şifreleme sunar. Böylece kullanıcı ile web sitesi arasında iletilen veriler güvence altına alınır.

Load Balancing: Gelen web trafiğini birden fazla sunucu arasında dağıtan yük dengeleme çözümleri sunar.

Analiz ve İzleme : Kullanıcılarına web sitesi trafiği, performansı ve güvenliği hakkında analizler sunar.

Cloudflare Fiyatlandırma Ve Planları

Web sitesiniz güvenliği ve hızını artırmak için Cloudflare’i incelemek için yapılacak ilk durum ücretsiz bir hesap oluşturmaktır. Önce bu varyantların neler sunduğunu inceliyelim. Aşağıdaki görsel’de Cloudlflare’in sunduğu avantajları listeleyen bir liste mevcuttur. Bu alanda ücretli ve ücretsiz sunduğu hizmetleri inceleyebilirsiniz.

Cloudflare Fiyatlandırma Ve Planları

Cloudflare Sizin için uygun mu ?

Medium , Gitlab, Udemy, Upwork , Fiverr gibi tanınmış ve büyük sitelerin özellikle hemen çıkma oranı gibi metriklerle başınız dertte ise gündeminize almanız gereken teknolojilerden biridir.

Cloudflare Nasıl Kullanılır ?

Cloudflare Nedir ? Nasıl Çalışır ? Cloudflare’i kullanmaya başlamak ve etkin bir şekilde kullanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Hesap oluşturma: İlk adım olarak cloudlfare hesabı oluşturarak web sitenizi bu alana ekleyin.

DNS Kayıtlarını Yönlendirme : Cloudflare’i kullanabilmeniz için Name Server adreslerinizi satın aldığınız alan adı sağlayıcısından değiştirmeniz gerekmektedir. Bu işlem sitenizin trafik yönlendirmesini Cloudflare üzerinden yapmanızı sağlayacaktır.

SSL/TLS Sertifikalarını Etkinleştirme : Cloudflare , ücretsiz SSL/TLS sertifikalarını ücretsiz olarak sunmaktadır. Kontrol panelinden SSL/TLS sekmesinden sertifikaları etkinleştirebilirsiniz. Bu , web sitenizin HTTPS üzerinden güvenli olduğu anlamına gelir.

Speed : Bu bölümde “Auto Minify” ve “Rocket Loader” gibi özellikleri etkinleştirebilirsiniz.

Caching : İçerik önbellekleme ayarlarını yapılandırıp sayfa yükleme hızını artırabilirsiniz.

Browser Cache TTL : Tarayıcı önbellekleme ayarlarını düzenleyin. Böylece ziyaretçilerin sayfaları daha hızlı yüklemesini sağlayabilirsiniz.

Trafik Analizi : Sitenizin ziyaretçileri hakkında analiz yapar. Bu veriler web sitenizin performansını izlemenize yardımcı olur.

Gelişmiş Ayarlar ve Destek : Gelişmiş ayarlarını inceleyerek ihtiyacınıza göre özelleştirme yapabilir ayrıca belgelendirme kaynaklarına erişebilirsiniz.

Cloudflare Nasıl Kullanılır ?

Cloudflare Nedir ? Nasıl Çalışır ? hesabınızı oluşturduğunuz’da sol menü’de karşınıza gelecek olan alanlar aşağıdaki listedeki gibidir.

Cloudflare Nasıl Kullanılır ?

Yukarıdaki alan admin panelindeki ana hesabınızın menüsüdür. Bir web sitesi eklediğiniz’de aşağıdaki gibi bir menü ile karşılaşacaksınız. Bu menü’de ;

  • Analytics & Log kayıtları
  • DNS
  • Email
  • SSL/TLS
  • Security
  • Access
  • SSpeed
  • Caching
  • Workers Routes
  • Rules
  • Network
  • Traffic
  • Custom Pages
  • Apps
  • Scrape Shield
  • Zaraz
  • Web3

gibi menü alanları olacaktır.

DNS

Bu alanda Örneğin DNS alanına girdiğimiz’de aşağıdaki gibi bir alan sizi karşılayacaktır. Proxy Status Kısımları Proxied olarak otomatik olarak gelecektir. Bu alanda mail gibi alanların proxied kısımlarını kaldırılması veya ona göre optimize edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde mail gönderme problemi yaşayabilirsiniz.

DNS

Bu alanlarda MX ve TXT kısımlarının name alanları alan adınız olmalıdır. Content alanında ise DKIM ve SPF kayıtlarınız yer almaktadır. Bu alanları doğru girmediğiniz veya hatalı bir giriş yaptığınız’da siteniz’de açılmama veya mail gönderememe problemleri yaşayabilirsiniz.

SSL/TLS

SSL/TLS

Bu alandan SSL/TLS ayarlarını kontrol edebilirsiniz. SSL/TLS Recommender ayarını kapatabilir veya açabilirsiniz. Bu alanda SSL/TLS menüsünün alt kategorilerinde yer alan Edge sertifikası , Client sertifikası , Origin Server, Custom Hostnames alanları yer almaktadır.

Security

Bu alanda ise WAF, Page Shield , Bots, DDoS, Settings kategorileri yer almaktadır.

WAF yukarı’dada anlatıldığı gibi , Kullanıcıları korumak için bir güvenlik duvarı oluşturur.

Bots alanı ise Bot fight mode‘u aktif edebilirsiniz. Ciddi oranda bot saldırısına mağruz kaldığınız’da bu sunucudaki ram’in kullanımını artıracaktır. Bu alanı açarsanız ram kullanımını botlar sitenize giremediği için ram kullanımını azaltacaktır. Buda boş ram kullanımını azaltacaktır.

Security

DDoS

Trafiği sürekli analiz eden ve ağ ve uygulama katmanlarındaki saldırıları azaltmak için gerçek zamanlı imzalar oluşturan otomatik DDoS koruması.

DDOS

Speed

Bu alanda web sitenizi nasıl hızlandırabileceğinizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki görsel’dede görüldüğü gibi Image Optimization, Content Optimization , Protocol Optimization, alanlarından görsellerin optimizasyonunu veya içeriğinizin optimizasyonunu düzenleyebilirsiniz.

İlgili içerik : bodurmedya.com/blog/seo-nedir-seo-optimizasyonu-nasil-yapilir/#gorsel-optimizasyonu

Speed

Cloudflare’in Avantajları

Cloudflare’in herkes için hızlı , güvenli ve daha iyi bir internet oluşturma misyonunda en önemli adımlardan birisi CDN işlevidir. Sunucu tarafından sıfırdan yenilen yüklemek zorunda olmaması, en yakın cloudflare sunucusuyla iletişim kurmasına izin verir ve yüklenmesini hızlandırır. Günümüz’de özellikle uluslararası odağı olan web siteleri bu mutlak bir zorunluluk.

Cloudflare'in Avantajları

Peki bu Cloudflare‘in sadece artıları mı var hiçbir eksikleri yok mu ?

Cloudflare’in Dezavantajları

Cloudflare’i tüm potansiyeliyle kullanmak ancak ücretli planlarında mümkün. Görüntü optimizasyonundan mobil optimizasyonlardan ddos korumasına kadar birçok özellik sadece pro planlarda bulunuyor. Tabi ki bunada dezavantaj diyebilirsek.

Cloudflare Ücretleri Nelerdir ?

Cloudflare 2024 tarihinde şuanda aşağıdaki gibi listelenmektedir.

Pro Plan20$
Business200$
EnterpriseCustom
Free0$
2024 yılındaki Cloudflare Ücretlendirilmesi

Şeklindedir. Bu fiyatlar dolar kuru ile hesaplandığından dolayı Türk lirası olarak şuanda yıllık olarak pro plan aldığınız’da 645,09₺ olarak fiyatlandırılacaksınız. Dolar kur artışından dolayı bu fiyatlar değişiklik gösterebilir.

You Might Also Like